digital skills

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024

Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και Απασχόλησης, μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, η οποία υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει στο ελληνικό κοινό την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024.

Συγκεκριμένα από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2024 κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκά, ερευνητικά ή/και εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία, Μικρομεσαίες (ΜμΕ) ή μεγάλες εταιρείες, κοινοπραξίες έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, δημόσιες διοικήσεις, ΜΚΟ και πρωτοβουλίες πολιτών - που είτε έχουν ξεκινήσει είτε έχουν ολοκληρώσει έργα ή πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της υιοθέτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε μία από τις παρακάτω πέντε κατηγορίες των Βραβείων, μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόλησης.

Η πρωτοβουλία των βραβείων στοχεύει να αναγνωρίσει και να τιμήσει το εξαιρετικό έργο των οργανισμών σε όλη την Ευρώπη που έχουν συμβάλει στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω των έργων, των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος 330 αιτήσεις υποβλήθηκαν συνολικά στον διαγωνισμό.

Η φετινή χρονιά των ευρωπαϊκών βραβείων σηματοδοτείται από την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας βραβείων που εστιάζει στις δεξιότητες σε θέματα Κυβερνοασφάλειας. Η ελληνική Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση είχε προτείνει τη συγκεκριμένη κατηγορία κατά την ενεργή συμμετοχή της στην ομάδα εργασίας σε θέματα Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση την άνοιξη του 2023, αναγνωρίζοντας την σημασία της για το σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Κατηγορίες Βραβείων 2024

Οι πέντε (5) κατηγορίες που εγκρίθηκαν φέτος για την υποβολή αιτήσεων είναι οι εξής:

Ψηφιακή αναβάθμιση δεξιοτήτων στην εργασία: Πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ψηφιακή αναβάθμιση και επανεκπαίδευση επαγγελματιών σε διάφορους τομείς και ΜμΕ, διευκολύνοντας την κάλυψη θέσεων εργασίας για επαγγελματίες ΤΠΕ σε όλα τα επίπεδα.

Ψηφιακές δεξιότητες για την εκπαίδευση: Έργα που στοχεύουν ειδικά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών ή/και των μαθητών, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των σχολικών διοικήσεων.

Ένταξη στον ψηφιακό κόσμο: Προσπάθειες με επίκεντρο την ψηφιακή κατάρτιση και το εγγραματισμό στα μέσα ενημέρωσης για ομάδες ατόμων που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εθνοτικών μειονοτήτων, μεταναστών, ατόμων με αναπηρία, απομονωμένων ηλικιωμένων και παιδιών, περιθωριοποιημένων, δυσπρόσιτων και ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και πρωτοβουλίες για την προώθηση δεξιοτήτων ψηφιακής προσβασιμότητας.

Ενασχόληση των γυναικών με επαγγέλματα ΤΠΕ: Έργα που αποσκοπούν στην αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε επαγγέλματα ΤΠΕ, στην προσφορά ευκαιριών ψηφιακής αναβάθμισης για τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και στην ενθάρρυνση των νέων γυναικών να ακολουθήσουν καριέρα στις ΤΠΕ.

Δεξιότητες κυβερνοασφάλειας: Αφορά σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας για πολίτες και ΜμΕ με στόχο να αναδείξει και να προωθήσει και καλές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σε αυτόν τον σύνδεσμο EDSA24 | Digital Skills and jobs Platform (europa.eu) αναλυτικά τα κριτήρια καθώς και την διαδικασία υποβολής της αίτησής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην σχετική ανάρτηση και να επικοινωνήσουν με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για την Ομάδα της Εθνικής Συμμαχίας,

dig2