ΤΙΤΛΟΣ

19ο Δημ. Σχ. Σερρών - Ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων κινητικότητας του 1ου γύρου διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+KA1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες κινητικότητας του 1ου γύρου του διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+ΚΑ1, 2021-27, με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA121-SCH-000019741, του 19ου Δημ. Σχ. Σερρών.

Το 19ο Δημ. Σχ. Σερρών ήταν το ένα από τα πρώτα δύο σχολεία στο νομό Σερρών (μαζί με το 4ο ΓΕΛ) στα οποία απονεμήθηκε η Διαπίστευση Erasmus+KA1, 2021 -2027, μετά από αξιολόγηση αίτησης που υποβλήθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού/ΙΚΥ για Διαπίστευση Erasmus τον Οκτώβριο του 2020, στους τομείς της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Σχολικής Εκπαίδευσης.

Η απονομή της Διαπίστευσης Erasmus επιβεβαιώνει ότι το σχολείο έχει καταρτίσει σχέδιο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξής του κι έχει απλουστευμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι που τέθηκαν για την ανάπτυξη του σχολείου μας για τα επόμενα χρόνια είναι:

  • Βελτίωση δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στην επικοινωνιακή χρήση της ξένης γλώσσας – επαφή με εκπαιδευτικούς της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών με τη βελτίωση των διδακτικών και παιδαγωγικών μεθόδων με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • Γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα
  • Ενίσχυση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων εγκρίθηκε από το ΙΚΥ χρηματοδότηση 25.059 Ευρώ για τις δραστηριότητες του 1ου γύρου (1/9/2021-31/8/2023). Με την προχρηματοδότηση 80% του ποσού, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν οι δραστηριότητες του 1ου γύρου που έχουν τίτλο: “New Communication Channels with European Friends and Innovative Teaching Approaches through Life-long Learning” και περιλαμβάνουν:

Α. Ομαδική κινητικότητα μαθητών

Έξι (6) μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, τον διευθυντή του 19ου Δημ.Σχ. Σερρών, Γεώργιο Ποργιόπουλο, και την εκπ/κό Αγγλικής Γλώσσας, Άννα Βελίκη, ταξίδεψαν στη Βαρσοβία της Πολωνίας, από τις 11 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2022. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος και να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότα, όπως υπαίθριο κονσέρτο με έργα Σοπέν και πολυμεσική παράσταση με συντριβάνια, με θέμα παραδοσιακό πολωνικό μύθο. Οι μαθητές/τριες του ελληνικού σχολείου συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν με μαθητές/τριες του δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου Smart School, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχαν θέμα «Detectives of European Cultures and Languages” (Ντετέκτιβ των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών και Γλωσσών). Άλλωστε, οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων είχαν γνωριστεί και συνεργαστεί στο ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια της 7ήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας Πολωνών μαθητών στο σχολείο μας, τον Απρίλιο του 2022.

Β. Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε 7 επιμορφωτικά σεμινάρια στο εξωτερικό 1. Τέσσερις (4) εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια στη Φλωρεντία, από 8 μέχρι 13 Αυγούστου 2022, από τον πάροχο εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy. Ειδικότερα, ο διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Ποργιόπουλος, επιμορφώθηκε σε παιδαγωγικές μεθόδους για την αντιμετώπιση περιστατικών συγκρούσεων και εκφοβισμού με το σεμινάριο “Conflict Management - Emotional Intelligence - Bullying prevention”, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Άννα Βελίκη σχετικά με δημιουργικές στρατηγικές για τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων και ψηφιακών εργαλείων στην ξενόγλωσση τάξη, παρακολουθώντας σεμινάριο με θέμα: “Creative Strategies for Language Teachers: Make it Simple, Make it Real”, ενώ η δασκάλα Μαρία Αναγνώστου και ο εκπαιδευτικός Εικαστικών, Νικόλαος Ευστρατόπουλος, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική γλώσσα με τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο “Intensive English Language and Culture”.

2. H εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Μαρία Γκουτουλούδη, επιμορφώθηκε στην Πράγα σχετικά με την παιγνιώδη μάθηση, σε σεμινάριο του οργανισμού ITC courses, που είχε θέμα: “Game-based Learning and Gamification”, από 22 μέχρι 26 Αυγούστου 2022.

3. Τέλος, δύο εκπαιδευτικοί, η δασκάλα Μαρία Αναγνώστου και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, Άννα Βελίκη, συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο του οργανισμού Europass Teacher Academy στο Βερολίνο με θέμα “Project-based learning: Make Students’ Learning Real and Effective”, από τις 10 μέχρι τις 15 Απριλίου 2023.

Γ. Δύο μετακινήσεις για επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας (Job-Shadowing)

1. Tον Οκτώβριο 2023, αντιπροσωπεία τριών εκπαιδευτικών, αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας, Άννα Βελίκη, Γαλλικής Γλώσσας, Σταματούλα Μακρυπούλια και τη δασκάλα Μαρία Αναγνώστου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία μαθημάτων με τη μέθοδο CLIL (εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσω της διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων) στο δίγλωσσο πολωνικό σχολείο “Smart School” στη Βαρσοβία της Πολωνίας, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου τους, αλλά και τις δυνατότητες του home schooling στην Πολωνία.

2. Στα τέλη Απριλίου 2023, οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας, Άννα Βελίκη και Κλεονίκη Παπάζογλου και ο γυμναστής του σχολείου, Αλέξανδρος Καντζόγλου, επισκέφτηκαν στο γειτονικό Χάσκοβο της Βουλγαρίας το σχολείο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών “Acad. Bοyan Betkachin” και παρακολούθησαν παρουσιάσεις καινοτόμων διδακτικών πρακτικών στα Μαθηματικά, τη Βιολογία, τις Νέες Τεχνολογίες και την Αγγλική Γλώσσα, συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων τους και δημιούργησαν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα με μαθητές.

H υλοποίηση των δραστηριοτήτων έγινε με την υποστήριξη του διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Γεώργιου Ποργιόπουλου και του Συλλόγου Διδασκόντων, ενώ ο συντονισμός των δράσεων από την εκπαιδευτικό Άννα Βελίκη (υπεύθυνη επικοινωνίας με το ΙΚΥ).

Η αποτίμηση από τη συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές είναι απόλυτα θετική. Σημαντικότερα αποτελέσματα είναι η βελτίωση της επικοινωνιακής χρήσης της ξένης γλώσσας, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης, μέσω της συμμετοχής σε δίκτυα εκπαιδευτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της προώθησης της αξίας της συμπερίληψης και των γνώσεων για την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά.